sunnuntai 7. lokakuuta 2012

Third time lucky

Ohjeet hyvin istuvan neuleen valmistukseen
  • Aloita neulominen innokkaana. Mitään mallitilkkuja ei tarvitse, koska käsiala täsmää aina vyötteessä annettuihin.
  • Neulo paita pyörönä. Kokeiltaessa voi tuntua vähän tiukalta, mutta noh, kyllähän se käytössä asettuu. Mitä enemmän palmikoita, sen parempi - erityisen suositeltava on tähän tarkoitukseen esim. Beatnik.
  • Vartalon valmistuttua sovita ja kiroile - tuotos on selvästi liian pieni. Testaa 7-vuotiaan tyttären päälle, ja pohdi yön yli jos antaisikin paidan tytölle.
  • Hylkää moinen harhaoppi. Pura paita.
  • Neulo mallilappu, laske tiheys ja omalle lantionympärykselle tarvittava silmukkamäärä. Uusi lasku, koska tulos tuntuu järkyttävän isolta.
  • Tiede on erehtymätön. Luo silmukat ja lähde neulomaan. Sovitettaessa paita tuntuu isolta, mutta eihän se voi olla.
  • Vartalon ollessa jälleen valmis sovita ja kiroile kahta kauheammin - tällä kertaa syntyi teltta. Sylttää neule sohvan nurkkaan.
  • Pahimman angstin mentyä ohi huomaa yläosan olevan sopiva. Ota siis sakset käsiisi ja leikkaa paita kainaloiden alta kahtia. Yläosasta poimitaan silmukat puikoille, alaosa puretaan.
  •  Lähde neulomaan alaspäin. Nyt paitaa on myös helpompi sovittaa ja muotoilut saada oikeisiin kohtiin.
  • Paidan ollessa sopivan pituinen jätä silmukat odottamaan puikoille. Poimi nurjalta puolelta viisi kerrosta alempaa uudet silmukat ja neulo sileää 5 kerrosta - nurjat puolet tulevat siis vastakkain. Kappaleiden ollessa samanpituiset aseta ne vastakkain ja päättele kolmen puikon päättelyllä, edelleen nurjalla puolella neuloen.
  • Poimi hinansuista silmukat ja muotoile pyöriöt lyhennetyin kerroksin. Pistele menemään, kyynärpäiden jälkeen kavenna sopivin välimatkoin. Kuten helmassa, poimi hihansuissa silmukoita nurjalta, neulo sileää ja päättele kolmen puikon päättelyllä.
  • Pohdi kauluksen kohtaloa. Pura odottamaan jätetyt taittovarat, poimi silmukat puikoille ja neulo matala poolokaulus tasona, saumakohta oikealla olkapäällä. Sama viimeistely kuin hihoissa ja helmassa.
  • Poimi silmukat kauluksen reunasta, neulo sileää viisi kerrosta, päättele. Toista toisen reunan kohdalla. Jos oikein haluat panostaa niin tee päälletuleva nappilista kaksinkertaisena.
  • Päättele triljoona langanpäätä. Ompele kauluksen 'nappilistoihin' napit ja samalla listat kiinni toisiinsa. 
  • Be happy!

Puuvillapusero Drops Muskatista, n. 13.5 keräää (675 g)
Hihansuiden, helman ja kauluksen viimeistely kääntämällä
Hihojen silmukat poimittu ja pyöriöt muotoiltu lyhennetyin kerroksin

Samaa 'Kolmas kerta toden sanoo' -kategoriaan menee myös vasta reilu kuukausi valmistumisensa jälkeen napit saanut Aidez. Alunperin langasta (Rowan Purelife British Sheep Breeds) piti tulla kantopaita, mutta hihojen väljyyden takia ensimmäinen yritys meni purkuun. Seuraavaksi lanka yritti päästä Shalom Cardiganiksi, mutta liian pienten puikkojen takia neulepinta oli kuin peltiä. Purkuun.

Aidez
Rowan Purelife British Sheep Breeds n. 760 g

Kaulus tässä minun versiossani tosin poikkeaa jonkin verran alkuperäisestä. Ensimmäistä kertaa ohjetta lukiessani ei kaulus oikein minulle aiennut, enkä sen kohdalle päästessäni enää jaksanut ohjeeseen uudestaan palata. Kaikkien hihasilmukoiden kaventamisen jälkeen jatkoin neulomista reunimmaisilla 12 silmukalla: käännös lyhennetyin kerroksin ja tämän jälkeen reunakaistaleen neulominen yhteen odottamaan jätettyjen takin yläosan silmukoiden kanssa.

Jos totta puhutaan, niin alkuun tämäkin yritys saada tämä lanka käytetyksi tuntui perin väkinäiseltä ja lopputulos tuntui vieraalta. Pesun ja kuivauksen jälkeen neulepinta kuitenkin pehmeni (mitä nyt narukuivatuksesta jäikin kivat rannut selkään - ehkä tasokuivatusta siis suositellaan ihan syystä...) ja neule istuu hyvin päällä. Hyvä niin, sillä paksua villatakkia minä olenkin kaivannut! Aamut alkavat nimittäin olla sangen viileitä, ja kuulaina aamuina on mukavampi pukeutua villatakkiin oikean takin sijasta lapsia kouluun viedessä.

4 kommenttia:

  1. Onpa hieno villatakki! Ja melkoisen työn olet ensimmäisen paidan kanssa tehnyt, ennen kuin sait valmiiksi :) kuulostaa jokseenkin valitettavan tutulta prosessilta..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Onneksi lopputulos oli sentään kaiken sen työn arvoinen.

      Poista
  2. Mahtava "tutorial" tuo paidan ohje! Kuulostaa niin tutulta...Juuri tänään mietiskelin, että pitäisikö kokonaan purkaa yksi viime kesänä virkkaamani jakku. Toisella kerralla mitoitus voisi onnistua paremmin (no, ehkä se vaatisi vielä sen kolmannenkin kerran..).

    VastaaPoista
  3. Täytyy tunnustaa, että yleensä epäonnistunut villapaita/-takki jää lankakoriin, josta se parin vuoden marinoinnin jälkeen siirtyy kirpputorikasaan tai roskikseen. Nyt punainen lanka vaan oli niin minun väriseni että siitä piti saada jotain itselle tehtyä, ja ruskea paksu villalanka puolestaan vähän turhan tyyristä suoraan kirpputorille/roskikseen tyrkättäväksi.

    VastaaPoista