sunnuntai 6. tammikuuta 2013

Joululahjat 2012


Vaikka tänä vuonna aloitinkin joululahjojen teon hiljalleen jo heinäkuussa, niin silti viimeisenä työvuorossa olleiden isän lapasten kanssa tuli kiire. Hyvissä ajoin tosin nekin valmistuivat - torstai-iltana sai pestyt lapaset jo paketoida, kun lähtöön oli vielä vajaa vuorokausi aikaa.

Mörkö: Drops Alpaca ja Colinette Jitterbug
Horatio & Oren: Fibre Harvest Alpaca Sock Yarn

Isän peruslapasten ja kummitytön Endpaper Mitts'ien lisäksi lapasia löytyi myös äidin, pikkusiskon ja kälyn paketeista: äidille Horatio & Oren, jonkin verran alkuperäisestä ohjeesta muokattuna (yhteensä kahdeksan ekstrasilmukkaa leveyteen ja muutama ekstrakerros pituuteen), kälylle Mörkö-lapaset ohjetta orjallisesti noudattaen ja pikkusiskolle peruslapaset toivomallaan jujulla.

Peruslapaset kämmenpuolelle kirjaillulla Hola Amigo -tekstillä
Fibre Harvest Alpaca Sock Yarn (harmaa) ja Drops Alpaca (punainen)

Toinen pikkusisko puolestaan löysi paketistaan toivomansa villapaidan. Jo joskus syys-lokakuussa käytiin skypen välityksellä pitkiä keskusteluja, miltä Täydellinen Villapaita näyttää. Aivan esikuvana toiminutta, Jennifer Garnerin käyttämää villapuseron mallia (saati sen valokuvaa) ei löytynyt, joten lähes kaikki kriteerit täyttänyt Thermal sai toimia lähtökohtana. Alkuperäinen, laajahko ja nappilistallinen kaula-aukko kutistui huomavattavasti mutta muuten paita syntyi ohjeita seuraten.

Thermal
Drops Alpaca, n. 420 g

Tätä villapaitaa tehdessä armas koiramme onnistui tuhoamaan minulta kolmet pyöröpuikot. Kaksien bambupuikkojen kärsittyä kovia Hipsulaisen hampaissa hankin kalliinpuoleiset metallipuikot ajatellen niiden jäävän rauhaan... Ja vielä mitä - metalliin eivät koiran hampaat kyllä pystyneet, mutta muovisen kaapelin sai kyllä nätisti poikki. Oli kyllä vähällä, ettei sisko saanut villapaitansa lisukkeeksi koirannahasta tehtyjä rukkasia. Se tosin on Hipsulaisen eduksi sanottava, ettei koira kajoa itse neuleeseen lainkaan. Jostain syystä vaan ne neulepuikot ovat meidän neropatin mielestä niin kamalan kiehtovia kapistuksia!

Kummipojatkin saivat pehmeitä paketteja. Kummipojista nuoremman äiti toivoi lahjaksi perusvilliksiä joten ne poika myös sai, mutta vanhemman äiti ei esittänyt muuta toivetta kuin lämpimyyden. Tämä vapaus lahjan suhteen ehtikin jo välillä turhauttaa, koska vauvaiän ohittaneille pojille ei villatakkiohjeita tungokseen asti ole - ja koska tähän villatakki-ideaan olin jo ehtinyt fiksautua, ei muitakaan vaihtoehtoja kertakaikkiaan ollut.

Ella Funt
Sandnes Garn Sisu, pääväriä n. 130 g ja kuvioväriä kumpaistakin n. 20 g

Ravelryn ahkera selailu kuitenkin tuotti lopulta tulosta. Sekä tytöille että pojille sopiva Ella Funt kolahti minuun heti, ja epäilenpä että nuorempi kummipoikakin tulee tämän myöhemmin (synttäri)paketistaan saamaan. Omallekin lapselle pitänee tämä takki neuloa.



Lisäksi matkalaukkoon pakattiin, huolellisesti kuplamuoveihin käärittynä, kaksi pulloa karhuvadelmalikööriä ja sloe ginia kumpaistakin. Likööri oli herkkua, gin vaatii ehkä hitusen totuttelua. Aikaakin on, BBC:n ohjeessa kun taidettiin mainita tämän herkun olevan parhaimmillaan vasta reilun kymmenen vuoden päästä... Ensi syksynä taidetaankin jo valmistautua vuoden 2023 lahjoihin!

3 kommenttia:

  1. Mulla on kesken Horatio and Oren -lapaset, enkä oo tehnyt koskaan aiemmin tuon
    mallisia peukaloita joten vetelin onnellisena mallia 15. riville asti
    ennen kuin tajusin että niitä peukalokiilan silmukoitahan ois pitäny
    alkaa lisätä jo ekalla kierroksella. Jee. Purin sitten kaiken, mutta en
    oikeen vieläkään tajua miten se pitäis tehdä. Yritin etsiä netistä
    ohjeita mutta en löytänyt sopivia, kysyn siis sulta: siinä peukalokiilan
    ekalla rivillä pitää siis lisätä ensin yks, sitten neuloo yks ja taas
    lisätä yks. Kysymys kuuluu siis, mistä tämä yksi välissä oleva
    neulottava silmukka löytyy, kun puikoilla on yhteensä 48 silmukkaa ja
    molemmissa malleissa on 24 silmukkaa? Ehkä idioottikysymys mutta ois
    kiva jos osaisit vastata :)

    VastaaPoista
  2. Ei ollenkaan idioottikysymys, itsekin taisin tuota hetken tankata lapasia neuloessani :)

    Kämmenkiilan lisäysten välissä oleva silmukka on ensimmäinen (tai viimeinen, riippuen kumman käden lapasta neuloo) kämmenpuolen silmukoista; kuuluu alkuperäisiin silmukoihin. Ennen lisäyksiä kämmenselässä on siis 24 silmukkaa, kämmenen puolella yksi kiilan silmukka + 23 varsinaista kämmenen silmukkaa. Lisäysten valmistuttua selkäpuolella edelleen ne 24 silmukkaa, kiilassa 17 silmukkaa (1 alkuperäinen + 16 lisättyä) ja kämmenessä 23 silmukkaa.

    Peukaloaikon jäädessä odottamaan neulomistaan luodaan yksi silmukka aukon sulkemiseksi = jälleen 24 silmukkaa kämmenpuolella.

    Toivottavasti auttoi :). Pahoitteluni tönköstä suomesta, olen viime aikoina neulonut lähinnä englanniksi ja suomenkielinen neulesanasto siten jäänyt unholaan.

    VastaaPoista
  3. Kiitos, kovasti auttoi! Itsekin bloggaan neulomishommat englanniksi, joten ei haittaa tönkköily (mitä tämä ei edes kyllä ollut ;)).

    VastaaPoista