maanantai 19. tammikuuta 2015

Uusi lelu

Joulupukki muisti minua tänä jouluna erittäin mieluisilla lahjoilla. Yksi näistä lahjoista oli uusi sykemittari, Suunnon Ambit 2S. Vannoutunut Suunnon käyttäjä olen ollut viimeiset seitsemän vuotta - kun tuli aika uusia mittari, ei vaihtoehtoja oikestaan edes ollut: Suuntoa sen olla pitää. Kun vielä Ambit oli kutkuttanut mielessä jo pitkään, ja 2S löytyi alennuksesta, oli tämän joulun toivelahja selvä.

 Itse kellossa ei suuriakaan eroja ole vanhaan T4C:hen. Start ja lap -näppäimet ovat samoilla paikoilla kun vanhassa tutussa kellossakin eli niitä ei tarvitse ihmetellä. Harjoitus tosin käynnistetään eri tavoin kuin T4C:ssa, ja tätä joskus aamuhämärässä silmät ristissä joutuu edelleen välillä ihmettelemään.


Suurin ero on kuitenkin treenien analysoinnissa jälkeenpäin. T4C:stakin olisi kai datan saanut ulos, mutten koskaan tullut kaapelia hommanneeksi. Ambit 2S:ssa kaikki tarvittava tuli mukana joten kerran viikossa on aika purkaa data kellosta ulos: irti saa niin treenien määrän sekä kustakin liikuntakerrasta yksityiskohtaista tietoa. Kaikkea tietoa tuskin koskaan tulen tarvitsemaan, mutta onhan dataa kiva tietokoneella tutkia...


Kartalle piirtyvä reitti nyt tietenkin on yksi suosikeistani - kiva nähdä missä onkaan juossut, tai tässä esimerkkikuvan tapauksessa, lasten kanssa rasteja suunnistusmaastosta etsinyt. Reitin väri myös kertoo tässä tapauksessa sykealueen: vihreä on kevyttä etenemistä, keltainen kohtalaista. Värien vaihtumiskohta kertoo tässä tapauksessa myös suunnistusradan päätepisteen ja auton sijainnin: muun perheen lähtiessä kotimatkalle autolla kuljin minä matkan (13.6km) juosten.


Kartan lisäksi myös korkeuskäyrät ovat suosikkejani. Sunnuntain maastokisan profiili on kyllä minun mielestäni kaikkea muuta paitsi tasainen - jos tämä reitti on muka flat, niin koskaan en kyllä lähde juoksemaan kisaa joka mainitaan reitiltään kumpuilevaksi...


Samaan kuvaajaan on myös mahdollista saada useampiakin parametreja samanaikaisesti tutkittavaksi. Perjantain ratatreeneissa alkulämmittelyjen ja tekniikan jälkeen juostiin sadan metrin vetoja sadan metrin palautuksin. Hetkellistä nopeutta kun ei koskaan tule juurikaan juostessa vilkuilleeksi, sen kun vain painaa menemään, niin jälkikäteen on kiva katsella mitä vauhtia etenikään. Tässä tapauksessa vauhti oli vedoissa mukavan tasainen - hyvin tosin myös näkee radan toisen puoliskon liukkauden vaikutuksen vauhtiin; joka toinen veto kun on aavistuksen hitaampi. Jäisellä radalla ei oikein uskaltanut täysiä päästellä.

Kaiken kaikkiaan kello on todella mieleinen ja hyvä lenkkiseuralainen. GPS-ominaisuus tuo kuitenkin kelloon kokoa, joten normaaliin arkikäyttöön ei kello minulle sovi - vanha T4C oli minulla aina ranteessa, tämä Ambit on aivan liian massiivinen. Uusi, ja vähemmän mieleinen ominaisuus on myös akun kestokyky: T4C vaati pariston vaihtoa ehkä kerran tai pari vuoteen, Ambit pitää ladata kerran viikossa. Toisaalta tämä on myös etu; ei enää paristojen vaihtelua ja niiden kaupasta etsimistä. Ilmeisesti Ambit on myös akunkestoltaan gps-kellojen huippuluokkaa (lähde: FB:n RMR-palsta), ja ainakin miehen Garminin (210) minun kelloni pesee tässä kisassa mennen tullen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti